peri majestic the real

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Τι απειλεί τη Δύση με την απόρριψη των ρωσικών πρώτων υλών; Tι συμπέρασμα βγάζουμε; Η Ευρώπη έχει το μεγάλο πρόβλημα.

ΜΟΣΧΑ, 11 Μαρτίου - RIA Novosti, Vladislav Strekopytov. 

Οι δυτικές χώρες εξαρτώνται σοβαρά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα μεταλλεύματα, τα μέταλλα και τα ορυκτά λιπάσματα. Η αντικατάσταση αυτών των πόρων δεν είναι εύκολη, ορισμένοι το θεωρούν αδύνατον. Τι περιμένει την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων - .......

Η Ρωσία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες σε πρώτες ύλες. Η πρώτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή και εξαγωγή φυσικού αερίου, η δεύτερη στην εξαγωγή πετρελαίου. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι εάν η Μόσχα απαντήσει στη Δύση με τις ίδιες πρωτοφανείς κυρώσεις και σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας, αυτό θα μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση.

Εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στη Ρωσία εξορύσσονται άνθρακας, σιδηρομετάλλευμα, απατίτης, άλατα καλίου, φωσφορίτες, διαμάντια, χαλκός, χρυσός, νικέλιο και πλατινοειδή, ενώ τήκεται αλουμίνιο, τιτάνιο ( αεροπλάνα-αυτοκίνητα-ιατρικά εμφυτεύματα) και χρώμιο. Όλα αυτά είναι σημαντικά εξαγωγικά είδη. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, η δεύτερη είναι το κοβάλτιο ( έχει μπει η Κίνα στο Κόλπο μέσω Αφρικής) το βανάδιο και η πλατίνα, η τρίτη είναι ο χρυσός, το νικέλιο και το θείο, η τέταρτη είναι ο άργυρος και τα φωσφορικά άλατα και η πέμπτη είναι το σιδηρομετάλλευμα. 



Η Rusal είναι ο ηγέτης μεταξύ των εταιρειών τήξης αλουμινίου, η Norilsk Nickel παράγει το μεγαλύτερο νικέλιο και παλλάδιο στον κόσμο και η VSMPO-Avisma παράγει τιτάνιο.

«Η διακοπή των εξαγωγών μετάλλων από τη Ρωσία υπόσχεται στον κόσμο μεγάλα προβλήματα», λέει ο βιομηχανικός ειδικός, Ph.D. in Economics Leonid Khazanov. «Για παράδειγμα, οι κυρώσεις κατά της Rusal θα οδηγήσουν σε έλλειψη αλουμινίου στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, είναι σαν θάνατος, γιατί προσπαθούν τόσα χρόνια να βγάλουν από τις αγορές τους προϊόντα από την Κίνα. Η κατάσταση με το νικέλιο, το κοβάλτιο, την πλατίνα και το παλλάδιο είναι ακόμη πιο σοβαρή. Κυρώσεις κατά Το Norilsk Nickel θα προκαλέσει πραγματικό σοκ - απλά δεν υπάρχει άξιος αντικατάστασης. Η Vale δεν θα μπορέσει να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για νικέλιο και το ιαπωνικό Sumitomo δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις παραγγελίες για κοβάλτιο, δεν μιλάω καν για πλατίνα και παλλάδιο.Ως αποτέλεσμα, στις Η.Π.ΑΗ Ευρώπη θα καταρρεύσει με την τήξη του ανοξείδωτου χάλυβα, την παραγωγή αυτοκινήτων και προϊόντων πετρελαίου.
Πρώτες ύλες στις εξαγωγές της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Δεκέμβριο του 2021 (σε εκατομμύρια δολάρια) - RIA Novosti, 1920, 09.03.2022
Πόροι εμπορευμάτων στις εξαγωγές της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Δεκέμβριο του 2021 (σε εκατομμύρια δολάρια)

Το γεγονός είναι ότι στη Ρωσία τα φωσφορικά λιπάσματα παράγονται από απατίτες και στις ΗΠΑ - από φωσφορίτες. Η στροφή σε φωσφορικά λιπάσματα θα επηρεάσει αναπόφευκτα την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων και θα πλήξει τους Αμερικανούς αγρότες.
Ο τερματισμός των παραδόσεων του ρωσικού ουρανίου θα είναι μάλλον ευαίσθητος και για τις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, περίπου οι μισοί πυρηνικοί σταθμοί των ΗΠΑ προέρχονται από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν . Οι ΗΠΑ δεν έχουν δική τους εγκατάσταση επεξεργασίας ουρανίου. Ως εκ τούτου, ο Λευκός Οίκος την απέκλεισε από τη λίστα των ενεργειακών πρώτων υλών που υπόκεινται σε απαγόρευση εισαγωγών από τ
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μια δύναμη πρώτης ύλης, αντιμετωπίζουμε έλλειμμα σε ορισμένους τύπους πόρων, κυρίως μετάλλων, το οποίο αναπληρώνουμε κυρίως μέσω εισαγωγών από χώρες που δεν έχουν ενταχθεί ή ενταχθεί εν μέρει στις κυρώσεις. Εξαίρεση αποτελεί η Ουκρανία. Εδώ η κατάσταση δεν είναι ακόμα πολύ ξεκάθαρη, αλλά, πιθανότατα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε κάθε περίπτωση, οι παραδόσεις θα συνεχιστούν, όπως ήταν στις πιο δύσκολες περιόδους των σχέσεων.
Η Ουκρανία εξάγει παραδοσιακά συμπυκνώματα τιτανίου και ζιργκόν. Το μερίδιό τους στην παροχή ρωσικών μεταλλουργικών επιχειρήσεων το 2020 ανήλθε σε 80 και 50 τοις εκατό, αντίστοιχα.
"Υπάρχει ελπίδα για το Tugansky GOK που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Σιβηρία, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η μάλλον μακρά διαδικασία προσαρμογής στα προϊόντα ενός νέου προμηθευτή. Μπορεί επίσης να υπάρχει πρόβλημα με το συμπύκνωμα ρουτιλίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή συγκόλλησης ηλεκτρόδια», σημειώνει ο Igor Petrov.
Οι ουκρανικές επιχειρήσεις συνδέονται με τις ρωσικές σε πολυμερείς αλυσίδες εφοδιασμού. Για παράδειγμα, τα προϊόντα του εργοστασίου αλουμίνας Nikolaevsky παραδίδονται στα χυτήρια αλουμινίου της Rusal στη Ρωσία και το μέταλλο που παράγουν πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η VSMPO-Avisma λαμβάνει συμπύκνωμα ιλμενίτη από την Ουκρανία, όπου χρησιμοποιείται αρχικά για την παραγωγή σπόγγου τιτανίου και στη συνέχεια έλασης μετάλλου, οι κύριοι καταναλωτές του οποίου είναι εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Συμμετοχή της Ουκρανίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού ρωσικού τιτανίου - RIA Novosti, 1920, 09.03.2022
Συμμετοχή της Ουκρανίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού ρωσικού τιτανίου
Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ειδικοί τόσο κατηγορηματικοί.

«Σε περίπτωση άρνησης παροχής ρωσικών προϊόντων, μόνο η κατάσταση με το παλλάδιο, τα προϊόντα έλασης τιτανίου και το ηλεκτρολυτικό χρώμιο θα είναι επώδυνη για τη δυτική αγορά», λέει ο Igor Petrov, ειδικός στους ορυκτούς πόρους και τη μεταλλουργία, Διδάκτωρ Τεχνικών Επιστημών. «Για αυτά τα προϊόντα, η Ρωσία κατέχει το 25-35 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθούν βραχυπρόθεσμα».
Η Ρωσία προμηθεύει παλλάδιο στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία , τη Γερμανία και άλλες βιομηχανικές χώρες. Χρησιμοποιείται ως καταλύτης στην πυρόλυση πετρελαίου και την οργανική σύνθεση, καθώς και στην ηλεκτρονική. Οι κύριοι καταναλωτές ρωσικών προϊόντων έλασης τιτανίου είναι η Boeing, η Airbus , η Safran SA, η Rolls-Royce και άλλοι ηγέτες στην κατασκευή αεροσκαφών και κινητήρων. Εξάγουμε ηλεκτρολυτικό χρώμιο στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, όπου παράγονται υπερκράματα στη βάση του.

«Για τα άλλα μη σιδηρούχα μέταλλα, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το πέντε έως δέκα τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς και εδώ η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη για τις δυτικές εταιρείες», συνεχίζει ο ειδικός, στην εγχώρια, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη. θα υπάρξει μείωση της παραγωγής και είναι πιθανό το κλείσιμο των επιχειρήσεων».

Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν οι ίδιοι αλουμίνιο και η Κίνα θα πάρει εύκολα τη θέση της Ρωσίας στην εισαγωγή αυτού του μετάλλου σε άλλα κράτη . Υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα νικελίου στον Καναδά και η Ινδονησία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα . Όσον αφορά τον χαλκό, είμαστε μόλις έκτος στον κόσμο. Η Χιλή προηγείται με μεγάλη διαφορά : το μερίδιο αυτού του κράτους αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 35 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς και δεν είναι δύσκολο να αυξηθεί η παραγωγή.
"Μια παρόμοια εικόνα είναι με ορισμένα είδη πρώτων υλών για τη μεταλλουργία, που η Ρωσία εξάγει παραδοσιακά στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Βολιβία μπορεί να προμηθεύει συμπύκνωμα βολφραμίου 

Οι ειδικοί είναι ομόφωνοι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει χωρίς ορυκτά λιπάσματα, τα περισσότερα από τα οποία εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία . Η παραγωγή τους απαιτεί φυσικό αέριο και με την τρέχουσα τιμή του, ακόμη και οι λίγες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στην Ευρώπη είναι πιθανό να χρεοκοπήσουν.

«Όσοι παραμένουν στη ζωή δεν θα μπορέσουν να κλείσουν την κατανάλωση, ενώ η ικανότητα της ΕΕ να αγοράζει ορυκτά λιπάσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι σοβαρά περιορισμένη. Το μέγιστο που μπορεί να γίνει είναι να αυξηθούν οι εισαγωγές χλωριούχο κάλιο και φωσφορίτες, και ακόμη και τότε με μεγάλη δυσκολία», λέει ο Leonid Khazanov, «Σαν αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα καταρρεύσουν, κάτι που θα οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και σε μεγάλο γύρο πληθωρισμού. Οι Ρώσοι παραγωγοί θα ανακατευθύνουν τις ροές προς την Κίνα, την Ινδία και Λατινική Αμερική , όπου δεν θα αρνηθούν να αγοράσουν τους τόμους που κυκλοφόρησαν».

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν φωσφορικά λιπάσματα στη Ρωσία. Είναι απίθανο να μπορέσουν να τα αντικαταστήσουν με δικά τους προϊόντα, η ποιότητα των οποίων είναι πολύ χειρότερη", συνεχίζει ο ειδικός.

Περίπου το 20 τοις εκατό όλων των αποδεδειγμένων αποθεμάτων μεταλλευμάτων τιτανίου στον κόσμο βρίσκονται στην Ουκρανία. Εκτός από τη Ρωσία, προμηθεύει αυτό το μέταλλο στην Κίνα και την Τουρκία . Το 2020, η Ουκρανία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο. Είναι στη δεύτερη θέση στον κόσμο στην εξόρυξη γαλλίου, στην πέμπτη - γερμάνιο, στην έκτη - στο τιτάνιο, στην όγδοη - στο μαγγάνιο.

Όσον αφορά το νέον, η Ουκρανία είναι γενικά η πρώτη στον κόσμο - παρέχει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης. Οι διακοπές τροφοδοσίας μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες διακοπές στις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών και υπολογιστών, ένα αέριο απαραίτητο για τα μικροτσίπ. Επιπλέον, γεμίζονται με αυτό λαμπτήρες εκκένωσης αερίου, φωτοκύτταρα, ανορθωτές και άλλα προϊόντα ραδιομηχανικής, ενώ το υγρό νέον χρησιμοποιείται σε κρυογονικές εγκαταστάσεις. Εγκαταστάσεις παραγωγής για την παραγωγή νέον υψηλής καθαρότητας από μείγμα αέρα λειτουργούν στην Οδησσό και τη Μαριούπολη . Η Ρωσία έχει τη δική της επιχείρηση.

Ο κίνδυνος διακοπής των διεθνών δεσμών

Η Ρωσία εξάγει στη Δύση κυρίως πρώτες ύλες χαμηλής επεξεργασίας - συμπυκνώματα και πρωτογενή μέταλλα, και λαμβάνει πίσω προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Για παράδειγμα, μεταλλικές σκόνες για τρισδιάστατη εκτύπωση και ψεκασμό πλάσματος, που έχουν μεγάλη ζήτηση στην εγχώρια βιομηχανία κινητήρων, ή κοκ βελόνας για την παραγωγή ηλεκτροδίων υψηλής ποιότητας, χωρίς τα οποία η παραγωγή ηλεκτρικού χάλυβα είναι αδύνατη.
Ξεχωριστό θέμα είναι η συνεργασία των επιχειρήσεων μας με ευρωπαϊκές και αμερικανικές. Για παράδειγμα, ανθρακικά άλατα μετάλλων σπάνιων γαιών που παράγονται στη Ρωσία παρέχονται στην Εσθονία , όπου υπάρχει επιχείρηση για τον διαχωρισμό τους. Σημαντικό μέρος του τελικού προϊόντος πηγαίνει στις ΗΠΑ. Για αυτούς, αυτή είναι μια από τις λίγες πηγές σπάνιων γαιών που δεν είναι κινεζικής προέλευσης.

"Η ρήξη τέτοιων δεσμών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αρνητικές συνέπειες για όλους τους συμμετέχοντες. Σε περίπτωση άρνησης, η Εσθονία θα πρέπει να δημιουργήσει σοβαρές εγκαταστάσεις παραγωγής στη Ρωσία ή να μεταφέρει ανθρακικά άλατα στην Κίνα", εξηγεί ο Petrov.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας που αγοράζει η Μόσχα από την Ευρώπη.
«Οι Ρώσοι καταναλωτές μπορεί να αρνηθούν να εισάγουν ευρωπαϊκό χάλυβα, αλλά οι παραγωγοί εκεί απλά δεν θα βρουν αγορά για αυτό: η κατανάλωση στον Παλαιό Κόσμο έχει φτάσει στο ανώτατο όριο και η παγκόσμια αγορά είναι υπερκορεσμένη με κινεζικά προϊόντα», λέει ο Khazanov.

Ωστόσο, πρώτα από όλα, η Δύση ανησυχεί φυσικά για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Μόσχα εξακολουθεί να εκπληρώνει όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά εάν επιβάλει αντίποινα στις εξαγωγές ενέργειας, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ σοβαρές. 
RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου