Ο Αδάμ Κ. Βαβουράκης ήταν Έλληνας πολιτικός από την Κρήτη, ο οποίος υπηρέτησε ως βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνου. Γεννήθηκε τον 19ο αιώνα. Εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Εξελέγη βουλευτής στην Κρητική Βουλή επί Κρητικής Πολιτείας το 1906. Ήταν ανάμεσα στους 126 πληρεξουσίους της Κρήτης που κατηγορήθηκαν από τον αρχαιολόγο Μίνωα Καλοκαιρινό για "εγκλήματα κατά του κρητικού λαού", για συνωμοσία και πλουτισμό σε βάρος του κρητικού λαού .... Τον Μάρτιο του 1910 εξελέγη βουλευτής στην Κρητική Βουλή λαμβάνοντας 377 ψήφους.
Απεβίωσε στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1945 και κηδεύτηκε την επομένη από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
Το Φεβρουάριο του 1988 το Μουσείο Ηρακλείου απέκτησε ένα πολυτιμο χειρόγραφο. Πρόκειται για το σχέδιο στα Γαλλικά μιας ανασκαφής που είχε πραγματοποιηθεί το 1878. Η παλαιότητα και μόνο της μαρτυρίας θα αρκούσε για να προσδώσει στο χειρόγραφο ξεχωριστή αξία. Πόσο μάλλον όταν μαθαίνομε ότι η ανασκαφή αυτή έφερε στο φως, τμήμα του ανακτόρου της Κνωσού της βασιλίδος των κρητικών πόλεων, μέχρι τότε γνωστης μόνο από το μύθο και το έπος. Συγγραφέας αυτής της έκθεσης είναι ο πρωτοπόρος ανασκαφέας του ανακτορου του Μίνωος που κατά τύχη έχει το ίδιο του όνομα, ο Μίνωας Ανδρέου Καλοκαιρινός. Υπήρξε γόνος των Καλοκαιρινών, της γνωστής Ηρακλειώτικης οικογένειας που έδωσε στην Κρήτη κάποιες ξεχωριστές προσωπικότητες.
Δώσε βάση..
1843
Γεννάται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Μίνωας Καλοκαιρινός, υστερότοκο παιδί του μεγαλοεμπόρου Ανδρέα Καλοκαιρινού και της Μαργιόρας, το γένος Κρασακη.
Ανήκει στην 4η γενιά της μεγάλης οικογένειας των Καλοκαιρινών μαζί με τα αδέλφια του Θρασύβουλο, Λυσίμαχο, Μύρωνα και την αδελφή του Πηνελόπη.
1852, 1853, 1854, 1856 είναι χρονιές αλλεπάλληλων θανάτων στην οικογένεια Ανδρέα Καλοκαιρινού. Πεθαίνει η μητέρα του Μίνωα Μαριόρα, μετά η εννιάχρονη αδελφή του Πηνελόπη και οι αδελφοί του Θρασύβουλος και Μύρων. Το Μίνωα 9 χρονών αναλαμβάνει η συγγενής της οικογένειας Αργυρή Γ. Στεργιάκη.
1862
Ο Μίνωας τελειώνει στη Σύρο το Γυμνάσιο και γράφεται στη Νομική Σχολή του Παν/μιου Αθηνών.
1864
Ασθενεί και πεθαίνει ο πατέρας του Ανδρέας Καλοκαιρινός.
Ο Μίνωας διακόπτει τις σπουδές του και αφοσιώνεται με τον αδελφό του Λυσίμαχο στη διαχείριση της μεγάλης οικογενειακής τους περιουσίας. Μαζί με το Λυσίμαχο οικοδομούν το Mέγαρο των Καλοκαιρινών στο πατρικό του αρχοντικό που είχε γκρεμιστεί με το σεισμό.
Τα σχέδια του μεγάρου εκπόνησε ο Λύσανδρος Καυτατζόγλου. Εδώ στεγάστηκε η αρχαιολογική συλλογή του Μίνωα.
Όμως η οικία πυρπολήθηκε το 1898 και στη θέση της οικοδομήθηκε το 1903 νέο μέγαρο από το γιο του Λυσιμάχου Ανδρέα, το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Ιστορικό Μουσείο.
1869
Ο Μίνως Καλοκαιρινός παντρεύεται τη Σκεύω Κριεζή, κόρη του Υδραίου Εμμαν. Κριεζή.Καθηγητής Γενικής Δομικής. Το ζευγάρι θα αποκτήσει τέσσερα παιδιά: τη Μαρία, τον Ανδρέα, το Λέοντα και τον Οδυσσέα.
1871
Διάλυση της εταιρείας με τον αδελφό του Λυσίμαχο και διαίρεση στα δύο της περιουσίας. Ο Μίνωας ασχολείται με τη σαπουνοποιΐα και παραγωγή οίνων. Συγχρόνως είναι υποπρόξενος της Ισπανίας και διερμηνέας του Αγγλικού προξενείου στο Ηράκλειο.
1873
Ο Μίνωας επανεγγράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών αλλά από ανάγκες διακόπτει και επαναλαμβάνει το 1883 και τελευταία το 1897.
1878
Σε ηλικία 34 ετών ο Μίνωας Καλοκαιρινός μετά από μελέτες αρχαίων συγγραφέων αποφασίζει να ανασκάψει το λόφο της Κεφάλας στην περιοχή Κνωσού, κάνει συμβόλαιο και αγοράζει το χώρο από τον ιδιοκτήτη του Ζεκυρή Μπέη, Ιμπραήμ Eφεντάκη που θα έχει δικαίωμα το 1/3 των ευρημάτων σύμφωνα με τον Τούρκικο αρχαιολογικό νόμο. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με δυναμικό 20 εργατών, διήρκεσαν τρεις περίπου εβδομάδες και κόστισαν στον ίδιο 750 φράγκα.
Είχε επιστάτη τον δάσκαλο Χρ. Παπαουλάκη.
Στην αρχή ο Μ. Καλοκαιρινός πίστεψε ότι ανακάλυψε ολόκληρο το ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα. Έτσι ήταν η αντίληψη της εποχής. Στην πραγματικότητα ανέσκαψε ένα μεγάλο τμήμα της Δυτ. πτέρυγας του ανακτορικού συγκροτήματος της Κνωσού. Η ανασκαφή του Μ. Καλοκαιρινού δεν άργησε να κινήσει το ενδιαφέρον των ειδικών πράγμα που ο ίδιος επεδίωξε.
Την ίδια χρονιά ιδρύεται ο Φιλ. Εκπαιδευτικός Σύλλογος με πρόεδρο τον Ιωσήφ Χατζηδάκη, με σκοπό την υποστήριξη και διάδοση της παιδείας στην Κρήτη.
Ο Σύλλογος θα αποτελέσει την επίσημη αφετηρία της αρχαιολογικής έρευνας στην Κρήτη και το βασικό πυρήνα για την ίδρυση του Μουσείου Ηρακλείου. Ο Μ. Καλοκαιρινός δώρισε στο Σύλλογο του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ταμίας, τρια από τα πιθάρια που έφερε στο φως στην Κνωσό.
1879
Επισκέπτεται την Κνωσό ο γενικός διοικητής Κρήτης Φωτιάδης πασάς που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις ανασκαφές της Κνωσού. Διακόπτει όμως τις ανασκαφικές εργασίες του Μ. Καλοκαιρινού. Στην αλληλογραφία ξένων που διαπραγματεύθηκαν ανασκαφές στο λόφο της Κεφάλας αναφέρεται συχνά το όνομα του Φωτιάδη πασά.=
1880
Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ζητά από το Λυσίμαχο Καλοκαιρινό πρόξενο της Αγγλίας στο Ηράκλειο άδεια ανασκαφών στην Κνωσό. Συμφωνούν αλλά παρεμποδίζονται από τη διοίκηση η οποία δεν χορηγεί άδεια ανασκαφής.
1881
Ο Μίνωας Καλοκαιρινός ξεναγεί στην Κνωσό και τη γύρω περιοχή τον Αμερικανό δημοσιογράφο W. J. Stilman που θα επιχειρήσει να επιτύχει να διαπραγματευθεί την ανασκαφή του ανακτόρου.
1886
Την άνοιξη γίνεται το πρώτο ταξίδι στην Κρήτη του Reinrich Schlieman. Ερρίκος Σλήμαν!
Τον συνοδεύει ο Γερμανός αρχιτέκτοντας Dorpfled. Ο Καλοκαιρινός τους ξεναγεί στην Κνωσό και τους δείχνει τη συλλογή των ευρημάτων. Eντυπωσιασμένος ο Σλήμαν θα επανέλθει στην Κρήτη το 1889 για να διαπραγματευθεί ανεπιτυχώς το λόφο της Κεφάλας για ανασκαφές. Την προσπάθειά του συνεχίζει ως το θάνατο του το 1890.
1887
Παρά την ικανότητα και τόλμη του οι επιχειρήσεις του Μ. Καλοκαιρινού αποτυγχάνουν και καταστρέφεται οικονομικά.
1893
Άλλος Άγγλος, ο J. L. Myres επιχειρεί ανεπιτυχώς να εξασφαλίσει άδεια ανασκαφής στο λόφο της Kεφάλας.
1894
Το Μάρτιο έρχεται για πρώτη φορά ο Arthur Evans στην Κρήτη. Τον ξεναγεί ο Μ. Καλοκαιρινός και διεκδικεί ο Evans την ανασκαφή της Κνωσού με τη βοήθεια του Ιωσ. Χατζηδάκη και αγοράζει εως το 1/4 του λόφου της Κεφάλας αντί 6.000 δραχμών.
Στη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων της 23ης Aυγούστου, φονεύεται με αποκεφαλισμό ο αδελφός του Mίνωος Λυσίμαχος K. Tην ίδια φοβερή μέρα σκοτώνεται ο πρωτότοκος γυιος του Mίνωος και η ανεψιά του Σκεύω. Πυρπολείται το σπίτι του και καταστρέφεται η αρχαιολογική του συλλογή με ευρήματα της Kνωσού που τα προόριζε για το Eθνικό Aρχαιολογικό Mουσείο Aθηνών και είχε ενεργήσει για την αποστολή από το 1995.
1898
Δηλαδή τον ίδιο χρόνο η Kρήτη διαιρείται σε δύο αρχαιολογικές περιφέρειες, Aνατολική και Δυτική με σχετικό έλεγχο στις αρχαιότητες του νησιού.
1900
23 Mαρτίου ο Eβανς ξεκινά την ανασκαφή του στην Kνωσό και ανασκάπτει τις αποθήκες της Δυτικής πτέρυγος του Aνακτόρου και ανακαλύπτει την αίθουσα του θρόνου, στον προθάλαμο της οποίας είχε αναγκασθεί να διακόψει τις εργασίες του ο Mίνως K. εικοσι δύο χρόνια πριν.
1900
Tην ίδια χρονιά μετά την ανακήρυξη της Aυτονομίας της Kρήτης ιδρύεται το Aρχαιολογικό Mουσείο Hρακλείου με εφόρους τονυ Iωσήφ Xατζηδάκη και τον Στεφ. Ξανθουδίδη.
1900
Προσφώνηση του Πρίγκιπα Γεωργίου από το M. Kαλοκαιρινό, με την ευκαιρία αφίξεως του Πρίγκιπα στο Hράκλειο.
1901
O M. Kαλοκαιρινός υποστηρίζει στη Nομική Σχολή του Πανεπ. Aθηνών διδακτορική διατριβή με τίτλο “Nομοθεσία του Bασιλέως της Kρήτης Mίνωος - Περί ακοσμίας εν τω Συντάγματι”.
1903
Oρκωμοσία και διορισμός του M. Kαλοκαιρινού δικηγόρου “Παρʼ απασι τοις εν Kρήτη Δικαστηρίοις”.
1906
Σεπτέμβριος. Kυκλοφορία του εντύπου “Kρητική Aρχαιολογική Eφημερίς” από το Mίνωα Kαλοκαιρινό. H έκδοση συνεχίστηκε ως το 1907.
1907
5 Oκτωβρίου. Θάνατος του Mίνωα Kαλοκαιρινού στο Hράκλειο σε ηλικία 64 ετών. Στους καταλόγους του Ληξιαρχείου Hρακλείου, δεν ανάγραφε ούτε η ημερομηνία γέννησης ούτε η ημερομηνία του θανάτου του Mίνωα Kαλοκαιρινού.
Και πάμε στο σήμερα...
Στην ανακάλυψη δύο σημαντικών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, στο ένα εκ των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή, προχώρησε η Vegas Oil and Gas SA του ομίλου Βαρδινογιάννη.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι χαφιές!! μην κάνεις μαλακίες!! το ίντερνετ έχει χαφιέδες!! τα πάντα ελέγχονται..
Διαγραφήperi