peri majestic the real

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

'Εχουμε υπογράψει SOFA!

 


Η τριήμερη επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Ισραήλ, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον στον στρατιωτικό – αμυντικό τομέα, η συνεργασία των δύο χωρών έχει προχωρήσει σε βαθμό εντυπωσιακό.

Η ισραηλινή κυβέρνηση εκτίμησε ιδιαίτερα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ολοκλήρωσε την υπογραφή της Status of Forces Agreement (SOFA), η οποία εκκρεμούσε τα τελευταία χρόνια και περιέχει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη διαμονή στρατιωτικών δυνάμεων της μίας χώρας στο έδαφος της άλλης.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η εν λόγω συμφωνία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μόλις η δεύτερη χώρα που έχει υπογράψει SOFA με το Ισραήλ. Η μόνη άλλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μία δε περίοδο που η στρατιωτική συνεργασία γίνεται όλο και πιο πυκνή (σσ. μεγάλος αριθμός του στόλου των επιθετικών ελικοπτέρων του Ισραήλ βρίσκεται αυτή την περίοδο στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα, ενώ οι μαθητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων θα βρεθούν σύντομα στο Ισραήλ), αυτή η συμφωνία αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Σε αυτή θα πρέπει να προστεθεί η συμφωνία που υπεγράφη για τη συνεργασία των υδρογραφικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Ο κ. Καμμένος συνοδευόταν άλλωστε στο ταξίδι του στο Ισραήλ από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, που την υπέγραψε. Για δύο χώρες που έχουν συμφέροντα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) τους, αλλά και εμπλοκές στην οριοθέτησή της (σσ. το Ισραήλ έχει επίσης τέτοιο πρόβλημα με τον Λίβανο), αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι αποδοτική.

Ο έλληνας υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από περίπου 10-15 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών, επισκέφθηκε τα γραφεία ισραηλινών εταιρειών του χώρου, όπως η Elbit, η ΙΑΙ κ.ά. Η ελληνική αποστολή έμεινε εντυπωσιασμένη από την ποιότητα των ισραηλινών οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), μέσα παρακολούθησης κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας, καθώς η χώρα μας έχει ανάγκη τέτοιου είδους συστήματα πχ για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.Ευάγγελος Αποστολάκης: «Ο Κασσελάκης ήθελε ρεπορτάζ στη Μακρόνησο, κάναμε  "καταδρομική" επιχείρηση με φουσκωτό 10 μέτρων»

Οι συζητήσεις του κ. Καμμένου με τον ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν κάλυψαν ευρύ φάσμα θεμάτων. Ωστόσο, ερωτηματικά προκάλεσε μία δημόσια δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι «αν πέσει ιρανικός πύραυλος στη Μεσόγειο, αυτό θα

είναι το τέλος των κρατών της περιοχής». Αναμφίβολα, η δήλωση αυτή, που αναπαρήχθη εκτενώς στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ήχησε καλά στα αυτιά όσων στο Ισραήλ θεωρούν ανάθεμα την πρόσφατη συμφωνίας της Δύσης με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ερωτηματικά ανακύπτουν για τη σκοπιμότητά της έναντι τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, όσο επίσης και έναντι του Ιράν – μίας χώρας που τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις. Συζήτηση έγινε επίσης για όλες τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.


Αν όλα πάνε καλά, προφανώς δε βάση των εσωτερικών εξελίξεων στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται εντός του φθινοπώρου να υπάρξει και επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ. Ωστόσο, μοιάζει δύσκολο να πραγματοποιηθεί, πλην απροόπτου, μία ουσιαστική πραγματοποίηση κοινού υπουργικού συμβουλίου (G2G), διότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει εντατική προετοιμασία επί συγκεκριμένων συμφωνιών. Ωστόσο, αυτά θα καθοριστούν προσεχώς. 

Πηγή το ΒΗΜΑ 22.07.2015

4 σχόλια:

  1. Γινόμαστε μάρτυρες μιας πλήρους και απολύτως συνειδητής έλλειψης αντικειμενικότητας, που μας οδηγεί ή μάλλον στοχεύει στην αποδοχή των εγκλημάτων πολέμου, ως ένα είδος κανονικότητας και αναγκαίας συνθήκης.Δεν είναι καινούργιο το γεγονός ότι η Δύση οι πολιτικοί της και τα μμε διαμορφώνουν την κοινή γνώμη μεροληπτικά αναφορικά με το παλαιστινιακό και την σχέση με τους σιωνιστές.Οι επικρατούσες δεκαετίες συνθήκες αποκλεισμού, απαρχάιντ, οι παράνομοι εποικισμοί, οι ακροδεξιές πολιτικές των ακροδεξιών κυβερνήσεων του Ισραήλ,δεν αποτελούν ποτέ νέα στα δυτικά μμε,πολύ περισσότερο τα εγκλήματα πολέμου ή οι συνθήκες που η κυβέρνηση επιβάλλει στην Γάζα,από την μία πλευρά το απάνθρωπο πρόσημο της Χαμάς και από την άλλη η πρακτική του Ισραήλ, κάποιες φορές με κάνει να σκέπτομαι ότι η ύπαρξη του ενός οφείλεται στον'άλλο, λές και είναι συγκοινωνούντα δοχεία και στην μέση ο άμαχος πληθυσμός ένθεν και κακείθεν που πληρώνει το μάρμαρο της αντιπαράθεσης και στο βάθος η υποκρισία όλων να λύσουν το πρόβλημα με την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους , σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ .Παρουσιάζουν λοιπόν τελικά σαν τρομοκράτες τους της Χαμάς και τους ισραηλινούς αμυνόμενους, οπότε είναι αναγκαίο κακό να μπουκάρουν στην Γάζα,αποτέλεσμα αυτής της στοχευμένης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης είναι η πλήρης αποδοχή των πράξεων της ισραηλινής κυβέρνησης, τον θάνατο των αμάχων, την καταδίκη σε ξεριζωμό και στην προσφυγιά , οι δε αραβικές κυβερνήσεις μαριονέτες κλείνουν τα σύνορα στους διωγμένους παλαιστίνιους κυνικά.Και το πλέον ανεκδιήγητο ακούμε ότι οι Ισραηλινοί δολοφονούνται ενώ οι παλαιστίνιοι πεθαίνουν ως μια φυσική κατάληξη μια προδιαγεγραμμένης μοίρας.Το πολιτισμικό, εδώ γελάμε , αξιακό φορτίο της δύσης έχει ατροφήσει και σαπίσει , αργά αλλά σταθερά μετατοπίζεται επικίνδυνα πρός τον αυταρχισμό, οι σιωνιστές μπορεί να πράττουν ό,τι θέλουν με τις ευλογίες των απανταχού δυτικών διαχρονικών σταυροφόρων που με το σταυρό στο χέρι ασκούν πολιτική ,το βλέπουμε στο παλαιστινιακό,στο προσφυγικό που οι πολιτικές τους με τους εμφύλιους και τους διχασμούς δημιουργούν και που στην τελική δεν επιθυμούν να λουστούν τα αποτελέσματά τους δεχόμενοι πρόσφυγες θέτοντας άθλιες ρητορικές απανθρωπιάς περί αλλοίωσης της καθαρότητας και του πολιτισμού τους.Κάπως έτσι διαμορφώνονται οι συνθήκες ανόδου της ακροδεξιάς σε όλα τα μήκη και πλάτη του δυτικού κόσμου, το παρατηρούμε σε ανθρώπους γύρω μας που γίνονται δεκτικοί στο έγκλημα και απαιτούν το έγκλημα να γίνει στο δικό τους ΄'ονομα, δυστυχώς θέλουμε δεν θέλουμε αυτή είναι η πραγματικότητα, στηρίζουν ορισμένοι τον αγώνα και το δράμα των παλαιστινίων αλλά όταν θα έρθει το ταμείο δλδ η έμπρακτη αποδοχή των προσφύγων κάποιοι κάνουν ντουπεκί ψιλοκομμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως το να κόβεις τελείως ρεύμα, νερό, τροφή,καύσιμα σε έναν ολόκληρο ,λαό με σκοπό να τον αφανίσεις είναι μάταιος κόπος,μόνο αν τον υπερφορολογήσεις και επί πλέον του προσφέρεις επιδόματα, pass και καλάθια είναι απολύτως σίγουρο ότι τον έχεις υποδουλώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εικόνες σταθερές ή εναλλασσόμενες, εικόνες ματωμένες, φλεγόμενες, συγκινησιακές, εικόνες φρίκης κατακλύζουν τις οθόνες μας και αποπροσανατολίζουν το μυαλό μας, εικόνες που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν είναι προπαγάνδα ή ενημέρωση, τείνω στο πρώτο ενδεχόμενο,εικόνες που μας καλούν να ερμηνεύσουμε αυτόν τον άθλιο κόσμο.Εικόνες αλλοπρόσσαλες, διασπαστικές,αγχωτικές, ικανές να δημιουργούν σύγχυση, ανασφάλεια του στυλ -ευτυχώς ο πόλεμος είναι μακρυά μας -χαμένοι ΄΄οπως είμαστε μέσα στον κατασκευασμένο από τα κέντρα επιρροής και εξουσίας της παγκόσμιας νέας ή παλιάς δεν έχει ουδεμία σημασία τάξης πραγμάτων,ένας λαβύρινθος χωρίς αρχή και τέλος , όπου το σύστημα μας έχει σύρει σε έναν χορό του Ζαλόγγου, να αναμένουμε το μάνα εξ ουρανού , να καλοδεχτούμε τον " σωτήρα " που οσονούπω θα μας εμφανίσουν, που κατά την γνώμη μου όποιος και νάναι θα είναι απλά ο νεκροθάφτης που θα θάψει όλα τα όνειρα των ανθρώπων.Ομως δεν έλαβαν υπόψη μια παράμετρο,είμαστε αρκετοί και συνεχώς αυξανόμαστε αυτοί που γνωρίζουν ότι οι νεκροί είναι η μόνη πραγματικότητα που σημαίνει πόλεμος, έχουμε δει καιρό τώρα ανάλογες εικόνες και ξέρουμε πως παίζεται το γεωπολιτικό παιχνίδι, είμαστε ξανά θεατές του ίδιου έργου του παραλόγου και μέσα σε αυτή την καταιγίδα των μονομερών αθλιοτήτων κρατούμε την ψυχραιμία μας. προφανώς εμάς είναι δύσκολο να μας πείσουν οι εικόνες, διαβάζουμε ακόμα διασταυρώνουμε, συγκρίνουμε από πλήθος πηγών , καταλήγουμε λοιπόν σε ασφαλή συμπεράσματα,διαφορετικά από αυτά που μας σερβίρουν τα συστημικά μμε,στεκόματε ακόμα όρθιοι, με άποψη και γνώση, συμπάσχουμε με τους απανταχού αδύναμους και πολύ απλά σιχτιρίζουμε την υποκρισία και τον κυνισμό όλων όσων διατυμπανίζουν υπέρ της ειρήνης αλλά στην τελική είναι οι ίδιοι που την τορπιλίζουν, μεγάλη μπίζνα ο πόλεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aγνοησε το σχόλιο μην το διαβάζεις αν σε χαλάει διάβασε εσύ το άρθρο. Σχετίζεται η όχι με το παλαιστινιακο άσε λοιπόν κάνε κριτική στο σχόλιο κουμπωνει η όχι με το θεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή